Zaradi uporabe astrološkega izrazoslovja je tekst prvenstveno namenjen bralcem z astrološkim predznanjem.

Slika: Bill Cosby – 12.7.1937, 0:30, Germantown, Pennsylvania

25. septembra tega leta smo bili tudi v naših televizijskih poročilih seznanjeni z novico, da je bil eden najpopularnejših ameriških komikov Bill Cosby obsojen na zaporno kazen zaradi serijskih posilstev žensk pod vplivom podtaknjenih narkotikov oz. drog. Dolga leta smo ga tudi pri nas občudovali v priljubljeni družinski seriji The Cosby Show, ki se je vrtela v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja. Cosby je v njem igral družinskega očeta, ginekologa in porodničarja Dr. Heathcliffa Huxtabla, poročenega s pravnico Clair Huxtable s katero imata štiri najstniške otroke (tri hčere in sina) ter majhno deklico. V seriji smo tako lahko večji del gledali Cosbyja in se mu tudi nasmejali kot hudomušnemu, a podpornemu in modremu materinskemu očetu, ki se zavzeto ukvarja z dilemami odraščanja svojih otrok, mama ga. Huxtable pa je bila ob tem nekoliko bolj postranska. Nič čudnega, saj je bil Cosby sam avtor te serije.

Prve množične obtožbe o spolnih zlorabah Billa Cosbyja so se s strani žensk, v veliki meri pojavljajočih v svetu zabavne in filmske industrije, pojavile leta 2014, do končne obsodbe leta 2018 pa je več kot 50 žensk spregovorilo o svojih travmah, v katerih so opisovale zelo podobne scenarije začetnega prijateljevanja, nadaljnjega obiskovanja in skupnega druženja, posledičnega omamljanja in končnega posilstva v stanju, ko so ženske v večini začasno izgubile zavest.

V pričujočem prispevku želim na praktičnem primeru pokazati kako izkristalizirano se človekova biografija pokaže skozi astrološko simboliko ter celo to, da umetniške, filmske, znanstvene in druge stvaritve znanih osebnosti v svoji vsebini konsistentno sledijo astrološki simboliki v njihovih rojstnih kartah, to pomeni, da so »upodobitve« astrološkega »rojstnega scenarija«, ki pa se preigrava na »odru« za javnost oz. so kot take zunanje upodobitve človekove notranje duševne dinamike. Poleg »biografij« vseh vrst pa astrološka simbolika v horoskopu evidentno odraža tudi prikrite vidike osebnostnih motivov, v primeru Cosbyja njegovih psihopatskih značilnosti in s tem povezanih posilstev, ki so ga na koncu privedle do tragičnega zaključka, ko kvaliteta časa (zeitgeist) ni več dovoljevala živeti sprevrženi del svojega življenja povsem skrito še naprej. Opisano je zato lahko v pomoč pri učenju vsem »študentom« astrologije, da bodo pridobili zavedanje in občutek za neskončne možnosti manifestiranja arhetipske astrološke simbolike in za razumevanje, da se prav nič v življenju vsakega od nas ne dogaja izven okvira, ki ga opredeljuje simbolika rojstne karte. Temu pa se reče usoda.

Cosby je odraščal v podobno številčni družini, kot jo uprizarja v svojem šovu, in sicer kot najstarejši sin med štirimi brati. Očeta ni imel veliko na razpolago, saj je le ta kot mornar odhajal za več mesecev od doma, kasneje pa se je tudi močno zapil. Cosby je moral zato že kot otrok prevzeti vlogo družinskega podpornika in pomagati materi, ki je delala kot čistilka tudi pri služenju denarja za osnovno preživetje – čistil je čevlje in raznašal špecerijo. Denarja je začelo vse bolj primanjkovati, ko je oče vse bolj drsel v alkoholizem. Mati je kljub vsemu vztrajala, da je izobrazba za sinove pomembna in jim je tudi veliko brala, med drugim tudi Sveto pismo.

Že od vsega začetka (v osnovni šoli) se je Cosby izkazal za nadarjenega pripovedovalca zgodb in komika. Šola pa ga ni kaj dosti zanimala, bolj je bil privržen športu, košarki in nogometu. Veljal je za nadarjenega in ena od njegovih učiteljic je izjavila, da naj bi postal ali odvetnik ali igralec, ker tako dobro laže. Že kot osemletnik pa je doživel travmo, ko mu je umrl šestletni brat.

Cosby je v srednji šoli prekinil šolanje, nato pa se po začasnih zaposlitvah pridružil ameriški mornarici, kjer je deloval v medicinski oskrbi vojakov. Že med služenjem v vojski pa je obžaloval svoj odhod iz šole in je šolanje zato končal kar v vojski, nato pa po odsluženi vojaščini odšel na univerzo. V času študija je začel delati kot stand up komik v baru, nato pa je šla njegova pot samo navzgor. Sledi uspešen prodor v televizijske šove, serije in risanke, kasneje pa je pisal tudi knjige. Po končanem študiju je tudi doktoriral iz poučevanja, njegova najuspešnejša knjiga pa nosi naslov Očetovstvo (Fatherhood).

Pa poglejmo, kako se Cosbyjevo otroštvo kaže iz njegovega horoskopa. Na vzhodu horoskopa lahko vidimo, da se dviguje znamenje Ovna, ki pa je edini osebni ognjen indikator v rojstni karti. Ascendent tesno kvadrira Sonce v Raku v 4. hiši, nekoliko manj Merkur v Raku, še manj pa Pluton v Raku, oba prav tako v 4. hiši. Sicer so vsi osebni indikatorji zadovoljivo distribuirani preko vseh štirih elementov, kar zagotovo dodaja večjo izrazitost in karizmatičnost taki osebnosti, a hkrati tudi večjo notranjo konfliktnost. Luna se nahaja v Devici, Venera v Dvojčkih in Mars v Škorpijonu.

Izraz ascendenta (njegove spontanosti, egocentričnosti in impulzivnosti) je izrazito moduliran z rahločutnostjo in ranljivostjo Sonca v Raku. Obe kvaliteti pa je praktično nemogoče integrirati v celoto. Cosby se zato zagotovo istoveti z športnim in borbenim duhom, a v svojem najglobljem bistvu nikakor ni tak, je »mama« kot je tudi moral biti že v svojem otroštvu svojim mlajšim bratom. Vseeno lahko vidimo, kako je svoj ovnovski ascendent živel skozi športno udejstvovanje, ki mu je bilo v otroštvu pogosto pomembnejše kot šolsko učenje. Za moškega živeti takšen stelij v znamenju Raka je izjemno težko, saj je moško naravo tako rekoč nemogoče izraziti skozi Rakove kvalitete; ranljivost, ki jo prinaša Rak pa je za moške tako rekoč nevzdržna, če želijo biti vsaj nekoliko mačoti. Čeprav po drugi strani te kvalitete tudi moškim prinašajo precej večji potencial za čustveno senzibilnost, ki se odraža v inteligentno prefinjenem odzivanju in gotovemu intuitivnemu razbiranju notranjosti drugega človeka, kar pa je zagotovo moč uporabiti tudi za namen asertivnega izražanja sebe in uveljavljanja svoje volje.

Luna v Devici v konjunkciji z Neptunom v 6. hiši in Sonce v sekstilu z Neptunom kažeta na boleče in hrepeneče otroštvo, prežeto s tragičnim alkoholizmom očeta (Neptun) in posledično trdim delom za preživetje (tudi mati kot čistilka). Hkratni trigon Lune z Uranom v Biku v 1. hiši pa kaže, da se je Cosby kasneje vendarle dokaj hitro uspel rešiti revščine z uspešnim inovativnim nastopanjem, ki mu je prineslo bogastvo, ob tem pa je seveda uporabil tudi naravni talent za igranje, ki ga simbolizira položaj Neptuna. Kvaliteta njegove Lune pa simbolno povsem odgovarja tudi njegovemu udejstvovanju kot bolničar v vojski. Luna je tako v Cosbyjevem horoskopu zelo pomemben indikator, saj je zraven še dispozitor kar treh planetov v Raku, v 4. hiši. Cosby je bil vsekakor družinski človek od vsega začetka in tudi še naprej v svojih igralskih in drugih stvaritvah. Odsotnost in alkoholizem očeta (Neptun) je generirala, da je bila mati tako nosilec luninega – ženskega kot sončnega – moškega arhetipa. Vedno znova namreč opažam, da se takšna ali drugačna odsotnost očeta v otroštvu v rojstni karti zelo pogosto pokaže kot izraziteje poudarjeno znamenje Raka v horoskopu. Mati je bila tako mati kot oče Cosbyju, sam pa je bil tako mati kot oče svojim mlajšim bratom. To drugo je nadalje povezano tudi z dispozitorstvom Lune Merkurju.

Merkur v Raku v 4. hiši stoji v tesni opoziciji na Jupiter v Kozorogu, ki se nahaja v 10. hiši. Le ta je tudi v opoziciji na Sonce in Pluton v Raku v 4. hiši. To kaže na stresna odhajanja očeta v mornarico (Jupiter) in posledično nestabilnost v domu, pa tudi na Cosbyjevo lastno nestanovitnost tekom šolanja. Faktor, ki dodatno kaže na očetovo odhajanje je še povsem eksakten polkvadrat med Venero v Dvojčkih (katere dispozitor je Merkur) v 2. hiši in Soncem v Raku. Očetovo služenje denarja (Venera) je zahtevalo stalne spremembe (Dvojčka), kar je ranilo Cosbyjevo potrebo po identifikaciji z ljubečim, predvidljivim in skrbnim očetom. Ranjeno otroštvo s strani očeta pa lahko razberemo tudi iz sicer nekoliko oddaljenega Plutona v Raku v konjunkciji s Soncem, ta konstelacija pa izpričuje tudi travmo, ki jo je moral Cosby doživeti ob smrti svojega brata, ko je progresirano Sonce konjunktiralo rojstni Pluton.

Iz opisanih faktorjev bi lahko sklepali o povsem benevolentni materi na eni strani in pa o povsem slabem očetu na drugi strani. Temu seveda običajno ni tako. Odhajanje očetov in pa njihovo zapijanje lahko generirajo tudi matere z svojimi izrazito težkimi značaji, kar seveda nikakor ne opravičuje slabega početja teh očetov, ga pa osvetli v bolj objektivni luči. Cosbyjeva mati se je ob vsem trpljenju prav mogoče identificirala z žrtvijo (Neptun) in tudi nezavedno pritiskala na sina, da bi jo nekako odrešil oz. ga žrtvovala (Neptun), ga veliko kritizirala, če ni bil idealen (Devica, Neptun), ga nepredvidljivo izvrgla iz odnosa ali se disociirala v svojem trpljenju (Uran) ter ga nezavedno spremenila v nadomestnega partnerja (Sonce v Raku), kar je v Cosbyju vsekakor lahko generiralo številne občutke zamere in potlačenega gneva. Da je bil dejavnik Cosbyjeve matere v psihopatologiji njenega sina gotovo velik, več kot očitno nakazuje iz posilstev razvidno nakopičeno sovraštvo do žensk. Zelo verjetno pa sta tudi oba Cosbyjeva starša zapletla v začaran krog konfliktne in patološke dinamike, ki je razvidna iz opozicije planetov na liniji 4. – 10. hiša ter še iz drugih delov horoskopa.

Cosbyjevega Marsa namreč najdemo v Škorpijonu v 8. hiši v dokaj tesnem trigonu na Sonce in poldrugem kvadratu na Saturna v Ovnu v 12. hiši ter tudi v kvinkunksu na ascendent v Ovnu. To v družinsko dinamiko vnaša dodatno nevarno agresivno dinamiko, še bolj pa tudi pojasnjuje Cosbyjevo športno udejstvovanje, kjer se je nakopičena agresija tudi lahko sproščala. Mars namreč deluje v skrivni in okultni 8. hiši, svoj potencial pa črpa iz globoko potlačene agresivne energije Saturna v 12. hiši, iz spontanega in vase zagledanega ascendenta v Ovnu ter iz občutljivega Sonca v Raku. Cosbyjev oče se je povsem verjetno počutil zelo kastriranega, a hkrati brezbrižnega, s tem pa tudi sam Cosby, toliko bolj ob verjetno čistunski, kritični in hladni materi, ki rada prebira otrokom Sveto pismo (Luna v Devici v konjunkciji z Neptunom in v trigonu z Uranom). Verjetno je tudi, da je bil oče na določen način nasilen in manipulativen ali pa tudi izrazito spolno posesiven in nenasiten, mati pa »frigidna« (Devica, Neptun), kar pa je družina skrbno skrivala (Pluton kot dispozitor Marsa, Venera v sekstilu s Saturnom v Ovnu v 12. hiši). Vsekakor gre v Cosbyjevem primeru za evidenten astrološki indikator psihopatije, ki je kasneje botrovala h Cosbyjevim številnim posilstvom. Kljub vsemu pa je Cosby v svojem življenju doživel veličasten uspeh v filmskem svetu, kar jasno nakazujeta tako Jupiter v Kozorogu v 10. hiši, še bolj pa Luna z Neptunom v eksaktnem trigonu na MC in povsem eksakten Undecil med Jupitrom in Luno.

In kje v horoskopu Cosbyja najdemo njegovo komičnost. Po podatkih naj bi bil Cosby komik od samega začetka. Že v osnovni šoli je ugotovil, da si z zabavanjem sošolcev lahko pridobi njihovo naklonjenost in popularnost, tako, da je temu pogosteje dajal prednost pred učenjem. Komičnosti kot take seveda ne moremo povsem natančno locirati v rojstni karti, lahko pa jo razberemo iz (psihološke) dinamike, ki jo karta upodablja. Vidimo lahko, da je Cosby svojo identiteto gotovo zelo močno vezal na faktor govora in intelekta, ki ga kot tak kaže poudarjen Merkur ter njegovo Sonce, ki je tudi v tesnem polkvadratu na Venero v Dvojčkih; kasneje je celo doktoriral na univerzi, kar izpričuje tudi kvadrat Luninih zank v Dvojčkih in Strelcu s konjunkcijo Lune in Neptuna v Devici. Z smešnim govorjenjem je tako precej verjetno preganjal občutke strahu pred nepopularnostjo (konflikten kot Sonca z Venero in Venera v sekstilu s Saturnom v 12. hiši), občutke neljubljenosti s strani očeta in posledično tudi občutke težkega bremena vsakdanjega preživetja. Humor se kot tak pogosto povezuje tudi s Saturnovo dinamiko in tako predstavlja kompenzacijo ter beg pred možno depresivnostjo, ki bi jo lahko predstavljal Jupiter v Kozorogu v opoziciji na stelij v Raku. Prav tako pa lahko humorne lastnosti izvedemo iz pokazateljev otročje in mladostne narave, kar znamenji Rak in Oven pri Cosbyju nedvomno simbolizirata ter iz potrebe šokirati (Uran v Biku v 1. hiši).

Pa pojdimo sedaj še na druge Cosbyjeve življenjske scenarije. Na kratko bom opisala še dva kot ju razberem iz simbolike. Prvi se nanaša na zgodbo avtorske serije The Cosby show, drugi pa na samo izpeljavo njegovih posilstev.

V seriji The Cosby show Cosby igra družinskega očeta, zdravnika, ginekologa – porodničarja. To je povsem skladno z že opisano simboliko stelija v Raku v kombinaciji z dispozitorjem Luno v Devici v konjunkciji z Neptunom. Oče kot materinska figura (Sonce v Raku), kot pojasnjevalec svojim otrokom (Merkur v Raku, Luna v Devici v kvadratu z Luninima zankama v Dvojčkih in Strelcu), kot zdravnik (Luna in Neptun v Devici) in kot ginekolog – porodničar (Pluton v Raku). Preiskovanje ženskih vagin, ki je Cosbyja očitno zelo intrigiralo je v njegovi seriji lahko postalo povsem legitimno in legalno početje, za razliko od posilstev, ki jih je počel naskrivaj in so bila tabu (Mars, Saturn, 8. in 12. hiša). Celoten stelij v Raku v 4. hiši je v nadaljevanju preko opozicije z Jupitrom v 10. hiši pripeljan v javnost kjer doseže serija The Cosby Show enormen uspeh. V seriji je njegova žena odvetnica bolj kariernega značaja, kar se povsem sklada z simboliko Jupitra v Kozorogu v 10. hiši v opoziciji na Sonce v Raku. Žena je bila tako verjetno bolj javno angažirana, sam dr. Heathcliff Huxtable pa je, kolikor vem, imel svojo ginekološko prakso kar doma (Pluton v Raku v 4. hiši). Hčerke so tri doma in ena starejša (Venera v dvojčkih), sin pa je eden (Merkur v Raku), oboje pa je preko aspektov povezano z 5. hišo v Levu. Verjetno bi v Cosbyjevi seriji našli še kakšno vzporednico z astrološko simboliko, vendar pa je spomin na tako staro serijo že preveč zbledel, da bi se ohranile večje podrobnosti. Vsekakor je na ekranu izpeljan družinski scenarij Cosbyja precej bolj osrečujoča različica njegovega dejanskega otroškega scenarija, Cosby pa je preko njega verjetno nezavedno skušal pozdraviti svoje otroške rane.

Za konec pa še sama posilstva. Cosby je posilstva izpeljeval povečini v domačem in navidezno varnem okolju (Pluton v Raku v 4. hiši), ženske je pred tem omamil in spravil v nezavest (Luna v Devici v konjunkciji z Neptunom). Posilstva je izvajal iz prijateljskih, a poslovnih stikov in jih ponavljal (Venera v dvojčkih v 2. hiši v sekstilu s Saturnom v Ovnu v 12. hiši), spomin nanje pa je ostal skrit in globoko tabuiziran (Mars v Škorpijonu v 8. hiši v aspektu na Saturn v Ovnu v 12. hiši), pri njihovi izvedbi pa mu je pomagala brezbrižnost in instiktivnost surove ovnovske energije ascendenta, ki si brez razmišljanja vzame tisto kar želi, nekonfliktna lažnivost Neptuna v konjunkciji na Luno in sekstilu na Sonce ter hladokrvna disociiranost, ki jo prinaša Uran v trigonu na Luno. Le sprašujemo se lahko koliko skritega in potlačenega sovraštva do žensk je lahko generiralo toliko dejanj serijskega posiljevalca in koliko sprenevedanja in igralstva je botrovalo k vzdrževanju fasade nad tem gnusnim početjem. Bilo je kot je dejala že Cosbyjeva učiteljica, da naj Cosby postane igralec, ker tako dobro laže. V njegovem horoskopu je poleg simbolov agresivnosti preprosto preveč nekonfliktnih indikatorjev izrazite subjektivnosti in egocentričnosti, ki se očitno odražajo tudi v skrajno okrnjeni kapaciteti za sočutje in krivdo.

25. septembra 2018 pa so nad nebom takole stali planeti. Tranzitni Neptun v Ribah je stal v opoziciji nad Cosbyjevo rojstno pozicijo Neptuna z Luno iz 12. hiše, Uran v Ovnu pa ga je aspektiral v eksaktnem poldrugem kvadratu iz. 1. hiše (razkritje škandala, odhod v zapor), Jupiter v Škorpijonu je eksaktno konjunktiral Marsa v 8. hiši (sodba sodišča zaradi posilstev), Pluton v Kozorogu pa je stal v opoziciji na rojstno Sonce iz 10. hiše (izvršitev sodbe s strani avtoritete). Bolj jasno čas na ta dan ne bi mogel pokazati, da se je Cosbyjevemu izmikanju in lažem iztekel čas. Pa naj še kdo reče, da je usodi moč ubežati!