Zaradi uporabe astrološkega izrazoslovja je tekst prvenstveno namenjen bralcem z astrološkim predznanjem.

Nebodigatreba koronavirus nas je vse na moč presenetil in vrgel iz tirov. Še teden nazaj smo bili nekako prepričani, da se takšne stvari dogajajo le drugim, naša naivnost je bila neizmerna. Navkljub že vsaj dva meseca trajajočemu močnemu dogajanju na »nebu« si niti sama ne bi mogla misliti, da se bo le to odrazilo na tako skrajen način. Kataklizme takšnega obsega so namreč tako redke na planetu, da jih marsikateri astrolog verjetno niti ne doživi ali pa mu ostanejo v daljnem spominu.

Pa vendarle »nebo« nazorno odraža človeško epidemiološko agonijo teh mesecev in astrološke korelacije tovrstnih dogajanj so nam lahko dober poduk o latentnem ozadju pričujočih katastrofalnih dogodkov. Tudi na nebu smo namreč priča dogajanju, ki je v astronomskem smislu izredno redko. Zato bom na tem mestu opisala trenutne astrološke planetne povezave, ki se nanašajo na planet Zemlja kot celoto, saj gre v primeru koronavirusa za globalno svetovno pandemijo.

Astrologi smo že preteklo leto opozarjali na pomembno četvero konjunkcijo planetov v Kozorogu, ki se je zgodila januarja tega leta, a ob tem premalo poudarili, na nadaljnjo močno ponderirano dinamiko še drugih planetov v Kozorogu, ki so se začeli močneje izražati kasneje, z dodano Južno lunino zanko ravno tako v Kozorogu ter dinamiko planeta Neptuna v svojem lastnem znamenju Rib. To celotno planetno dogajanje se je tako odrazilo v pričujoči eskalaciji globalne preobrazbe. Poglejmo si v nadaljevanju podrobneje dinamiko planetnih tranzitnih premikov od januarja 2020 pa vse do danes, s pričakovanim iztekom dogajanja.

Na sliki 1 je so prikazani planetni položaji na zodiakalnem ozadju dne 12. januarja 2020, to je na dan znamenite četvere konjunkcije planetov v Kozorogu. Na sliki je razvidno, da sta se že tako močni konjunkciji dveh počasnih planetov Saturna in Plutona pridružila še Merkur in Sonce; vsi planeti pa so se zgostili na ozkem pasu zgolj ene same stopinje. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da imamo na ta dan tudi še aktivno konjunkcijo Jupitra z Južno lunino zanko, ravno tako v Kozorogu, sicer skoraj 15 stopinj nazaj oddaljeno od četvere konjunkcije.

Slika 1: 12.1.2020

Planetne položaje pa ne smemo tolmačiti zgolj časovno izolirano (samo na določen dan), ampak jih je potrebno opazovati v kontekstu daljše časovne dinamike. Tako vidimo, da tovrstne konjunkcije lahko odražajo tudi že kulminacijo nekaterih dogodkov. Sinhrono s to četvero januarsko konjunkcijo se je namreč nekako zaključila t. i. Iranska kriza 2020. Le ta se je zaostrila z atentatom ZDA na pomembnega iranskega generala dne, 3. 1. 2020 ter s ponesrečeno sestrelitvijo potniškega letala s strani Irana 8. 1. 2020. Oba dogodka sta imela izrazito globalen – planetaren odmev, saj smo se zbali, da bi lahko pripeljala do vojnega konflikta med ZDA in Iranom, kar pa bi lahko imelo posledice za cel svet.

A udarna januarska konjunkcija je v sebi vsebovala seme še nadaljnje bolj razsežne kataklizme in to ob dejstvu še dveh dodatnih približajočih se planetov v Kozorogu. Tako lahko vidimo na sliki 3, ki prikazuje planetne položaje za 18. marec 2020, da bomo na ta dan priča zgostitvi kar petih planetov znotraj 8 stopinj Kozoroga (vključena je tudi Luna), ob dejstvu še vedno prisotne Južne lunine zanke na četrti stopinji Kozoroga (v katero se vključi tudi Uran v Biku), močnejša zgostitev planetov pa je tudi v znamenju Rib.

Pa poglejmo potek globalnega dogajanja na Zemlji med obema mnogoterima konjunkcijama. Kot že rečeno se je januarska konjunkcija odrazila z Iransko krizo, ki je vsebovala znameniti atentat in sestrelitev civilnega letala. Igra moči in nadvladovanja, izkazovanje vladne avtoritete, zaostrovanje konfliktov, maščevanje in okrutnost – vse to so simbolni odrazi hkratnega delovanja Saturna in Plutona, katerih dinamiko sta sprožila in še dodatno poudarila hitro prehajajoča Merkur in Sonce. Hkratni prehod Jupitra čez Južno Lunino zanko pa odgovarja žrtvovanju nedolžnih turistov na mednarodni poti, ki so bili sestreljeni v letalu. Ob tem je potrebno poudariti, da gre za delovanje vseh omenjenih planetov v znamenju Kozorogu, ki s svojo arhetipsko funkcijo dodatno doprinaša dileme v zvezi avtoriteto, vodilnim položajem, državnimi strukturami ter uveljavljanjem predpisov in posledic kršitev le teh. Kozorog je namreč arhetipsko znamenje vpetosti posameznika v državne strukture, ki so potrebne, da le ta v večji družbeni skupini lahko živi in da družbena struktura sestoječa iz posameznikov kot taka lahko obstaja.

Ob približno istem času se je nekoliko v ozadju že pričelo omenjati skrivnostni koronavirus, ki se je pojavil na Kitajskem in prve ukrepe ob pričakovanem praznovanju kitajskega novega leta, ki je sledilo 25. 1. 2020. Kot danes vemo so drugo najmočnejše žarišče virusa, ki se sedaj nahaja v Italiji sprožili vračajoči se Kitajci, ki živijo v Italiji (živečih naj bi bilo kar 100.000), ki so se vračali iz praznovanja novega leta na Kitajskem in to brez kakršnekoli kontrole na italjanski meji. Za razliko od tega je Južna Koreja poostreno nadzirala vračajoče se Kitajce v njihovo državo. Tako imamo na nebu med 26. 1. in 28. 1. 2020 (slika 2) poleg že razvijajoče se dinamike številnih planetov v Kozorogu še močan kvadrat med prihajajočim Marsom v Strelcu na Neptuna v Ribah, ki ga konjunktira Venera. Simbolika je očitna in sicer »napad iz tujine (Mars v Strelcu) na deželo umetniških vrhuncev (Venera v konjunkciji z Neptunom), ki bo kosil s kužno boleznijo, ki podira meje med ljudmi (Neptun v konjunkciji z Venero v Ribah). 16. 2. je nadalje vstopil v Kozoroga še Mars, nekaj dni kasneje še Sonce v znamenje Rib, še nekoliko kasneje pa tudi Merkur v Ribi. Vsi so se začeli približevati preostalim počasnim planetom v Kozorogu in Ribah in problematika s koronavirusom je, s kar štirimi planeti in Južno lunino zanko v znamenju Kozoroga in tremi v znamenju Rib, s tem samo eskalirala. Ko se je tudi Jupiter (arhetipsko zaznamuje tujino), ki je bil sprva za četvero januarsko konjunkcijo kar precej oddaljen začel približevati počasnejšima Saturnu in Plutonu je celotna epidemija koronavirusa začela dobivati vse bolj mednarodno razsežnost.

Slika 2: 27.1.2020

Ni skrivnost, da sta v astrologiji med najbolj karmično naznačeni znamenji zagotovo znamenji Kozoroga in Rib, vsi počasni planeti od Saturna dalje pa veljajo za planete, ki tudi izraziteje prožijo karmo in generirajo transformativne procese, prav tako pa ima močno karmično konotacijo tudi Južna lunina zanka, k vsemu pa lahko prištejemo še hitrejšega Marsa s svojo agresivno konotacijo. Če pogledamo našo trenutno tragično situacijo, se v njej odraža karma na resnično generalni kolektivni ravni celotnega razvitejšega dela planeta. To ustreza simboliki Kozoroga, ki naznačuje hierarhično višji, vodilni, napredni, aristokratski in gospodarsko prospektivni del populacije oz. družbe. Od okužbe prizadeti, ki umirajo pa so povečini starostniki moškega spola (Kozorog kot znamenje starosti, zrelosti, odraslosti in moškosti), otroci pa skorajda nimajo simptomov, še manj pa umirajo (nasprotno znamenje Raka z vključeno Severno lunino zanko).

Osebe v maskah in skafandrih, ki smo jim dnevno priča so presunljiva neverbalna upodobitev Plutona v Kozorogu, ki je pravzaprav kot najpočasnejši planet od vseh naša glavna tema, kateri se preostali planeti pridružujejo. Že leta prisotna eskalirana psihopatska in deloholična dinamika v podjetjih in korporacijah z vključujočim vse bolj odmevnim mobingom, ki jo ponazarja tovrstni Pluton ima priložnost da se tako preko šoka preobrazi v človečnost in ljubeznivost, ki je globoko prikrita v človeku oblečenem v neprodušno zaščitno obleko (nasprotno znamenje Raka). Človek v skafandru je anonimnež, razčlovečen in brez izraza, brez čustev mehanično opravlja svoje naloge, v opazujočem pa sproža tesnobo pred neprepoznavnim, ki pa te popolnoma nadvladuje. V primežu sistema si na milost in nemilost prepuščen postopku merjenja temperature s strani tovrstnega robotskega človeka. A vendarle je v njem simbolno globoko skrit rešitelj. Tudi zdravstveno osebje je namreč v skafandrih in le to požrtvovalno zdravi obolele. Oseba v skafandru lahko torej simbolno združuje v sebi dva trenutno najmočneje delujoča astrološka principa: Plutona v Kozorogu s pridruženimi planeti in Neptuna v Ribah z ravno tako pridruženimi planeti, ki potrebujeta integracijo v vsakem od nas. Da bi se uspešno transformirali moramo tako na novo pridobljeni moči ter finančni drznosti (Pluton) dodati sočutje in požrtvovalnost, ki izvira iz spoznanja univerzalne vsepovezanosti človeštva v duhu (Neptun).

V pričujočo dinamiko številnih planetov v Kozorogu se torej vključuje Neptun v svojem lastnem znamenju Rib, kar dodatno poudarja njegovo težo. Le ta deluje hkrati kot prekletstvo in kot odrešitev. Pričujoči koronavirus se namreč na pretkan neptunski način nevidno in skrivaj »priplazi« v človeka kot na videz povsem nedolžno skrajno miniaturno bitjece, ki pa se po preživeti inkubacijski dobi izkaže za potencialnega smrtnega sovražnika. Premošča skorajda vse meje med ljudmi (Neptun) in ustavi ga lahko le skrajna samoizolacija vsakega od nas (Kozorog). Prehitro drveči, neprestano zaposleni in pogoltni zahodno-kapitalistični svet se je tako dobesedno ustavil s tako močno ponderiranim znamenjem Kozoroga, ki ga arhetipsko zaznamujejo upočasnitve, zavrtosti in zamrznitve naravnih procesov v najhladnejšem mesecu januar, ki mu Kozorog pripada. Skelet in ogrodje (Kozorog) državnih struktur s svojimi inštitucijami, službami in storitvami skorajda razpada in posledično bo nastala ogromna gospodarska škoda. Turizem se je tako rekoč povsem ustavil (Jupiter v Kozorogu). Poleg zaprtja lastnih osebnih meja so se zaprle še meje med državami (Kozorog kot znamenje razmejitev in ograditev struktur).

Ustrezna psihološka integracija plutonskega z neptunskim principom bi tako razrešila tudi to krizo mej na fizični ravni, ki jo predstavlja ostro zapiranje znotraj lastnih meja zaradi povsem nekontrolirano brezmejnega virusa. Že predhodno egocentrično zapiranje v meje svoje lastne požrešnosti glede ambicij in financ (Pluton v Kozorogu), ki nas je oddaljilo od sočloveka se je tako tudi na materialni ravni privedlo do svoje skrajnosti. Paranoja in strah (Pluton) pred stiki, ki sedaj spremljata naše življenje, sta skrajen odraz naših notranjih distanc na duhovni ravni in nezavedanja, da smo vsi eno kot božanska bitja (Neptun) in da v resnici nihče ne ogroža nikogar. Koronavirus je tako simbolno zapostavljena, a sprevržena neptunska kvaliteta vsepovezanosti človeštva, ki se v svoji bizarni in bolni manifestaciji nekako na silo vrača nazaj k človeku, saj je vendar njegov povsem naravni in integralni del. Najpomembnejši postulat razumevanja nezavednega je namreč ta, da se vse izrinjeno in nezavedno na koncu vedno na tak ali drugačen način vrine nazaj v zavedanje.

Za tako izrazito svetovno dogajanje pa je potrebno omeniti še osamelega Urana v znamenju Bika, ki pa se je vendarle tudi vključil v dinamiko preostalih planetov. Na sliki 3 lahko vidimo, da je okrog sredine marca začel v trigonu in sekstilu aspektirati Lunini zanki in torej simbolno razreševati karmično dinamiko Luninih zank v Kozorogu. V tem času se je strah ljudi pred preživetjem (Južna lunina zanka v Kozorogu) v razburjenju (Uran) prelevil v masovno nakupovanje hrane (Uran v Biku in Severna lunina zanka v Raku). Harmonična povezanost Urana tako kaže, da osnovnih živil ni in zelo verjetno tudi ne bo zmanjkalo. Izkušnja s koronavirusom pa nudi človeštvu tudi dobro priložnost, da se kolektivno povežemo v pomoči in solidarnosti za namene preživetja skupne stiske (Uran v Biku z Luninima zankama), v kateri bodo tako rekoč izginile hierarhične in ideološke razlike med ljudmi (Uran). To se je odrazilo tudi v formiranju nove slovenske vlade, ko je marsikateri politik poudaril, da sedaj ni čas za ideološke razprtije, ampak čas, da držimo skupaj ne glede na razlike med nami. Da bomo uspešno razrešili karmično vsebino Južne lunine zanke v Kozorogu pa moramo v skupinski solidarni duh (Uran) vključiti še družinsko in materinsko skrb za sočloveka ter medsebojno ljubeznivost (Severna lunina zanka v Raku).

Slika 3: 18.3.2020

Kaj se bo torej izcimilo iz vsega opisanega? Ko kažejo planetni premiki se verjetno ne bo vse končalo na mah. Saturn 22. 3. začasno rahlo izstopa iz Kozoroga, sledi pa mu izstop Marsa konec marca in izstop Lunine zanke 6. 5. oz. 17. 5. (povprečna zanka); 11. 4. iz Rib izstopa Merkur. Ob tem lahko pričakujemo določeno umiritev dogajanja, čemur smo priča že danes, ko se v nekaterih državah kot Kitajska širjenje virusa že umirja. To pa ne pomeni, da se bo življenje takoj povsem vrnilo v stare tire. Z vračanjem Saturna nazaj v Kozoroga ter retrogradnega in ponovno progresivnega gibanja Jupitra v Kozorogu se bo še vedno poudarjena dinamika znamenja Kozoroga, sicer v nekoliko manjši teži, nadaljevala vse do konca leta. Šele ob koncu letošnjega leta se oba planeta premakneta naprej v znamenje Vodnarja. Poleg tega bomo priča tudi dolgemu polletnemu gibanju (v drugi polovici leta) Marsa skozi svoje lastno znamenje Ovna v katerem bo tudi retrograden, ob tem pa bo bolj ali manj v stresnem aspektu ves čas kvadriral Plutona s pridruženimi planeti v Kozorogu. Pričakujemo tako lahko, da se bo problematika načetih državnih struktur in posledičnega življenja ljudi šele ob koncu leta zares iztekla in umirila.

In takrat bomo iz vse opisane apokalipse, vsaj upam, izšli preobraženi. Nič več ne bo tako kot je bilo. Navidezna samoumevnost naših življenjskih navad bo dobila nov svež priokus. Ustavili se bomo in si vzeli čas, da se ozremo okoli sebe. Rodili se bomo na novo (konjunkcije) in cenili naše življenje povsem na novo. Stresno očiščenje in izlitje nakopičene karme vedno prinese na dolgi rok svež in zanosen nov začetek. Le upamo lahko, da pridobljenega ne bomo spet prehitro zapravili v brezumnem egovem hlastanju. Zato naj manj postane več in hitreje na zunaj naj se preobrazi v bivajoče na znotraj.