Zaradi uporabe astrološkega izrazoslovja je tekst prvenstveno namenjen bralcem z astrološkim predznanjem.

Slika 1: Donald Trump, 14.6.1946, 9:51, Queens, New York, ZDA

Donald Trump, veliko presenečenje letošnjih ameriških volitev je družbeni fenomen svetovnih razsežnosti, ki ima kaj povedati o aktualnem svetovnem dogajanju v zvezi s človeštvom na vseh ravneh njegovega bivanja: psihološki, sociološki in duhovni. Človek kot tak je neločljivo vpet v kolektivno dogajanje in kolektivni dogodki zato veliko povedo o njem kot individuumu. Astrologija zmore vse te razsežnosti človeka zaobjeti naenkrat v svoji arhetipski simboliki, zato je vpogled v rojstno karto posameznika tudi vpogled v njegov celotni svet in preko njega svet kot tak.

Donald Trump je presenečenje in unikum in vsa presenečenja v življenju kažejo predvsem na naše slepe pege v zavedanju. Vse kar nas izvrže iz naše poznane cone udobja in domačnosti je indikator razvojnih napetosti v realizaciji, do katerih pa ego sprva običajno goji velike odpore in predsodke. Posebni in drugačni posamezniki lahko zelo spremenijo svet, če zmorejo aktualizirati svoj potencial avtentičnosti in pristnosti človekove duhovne narave in ta potencial zato posledično prebuditi tudi v ljudeh. Se pa skuša človeški ego pogosto zakamuflirati v tovrstno pristnost, ki nato prazna slej ko prej izzveni in posledično žene množice, da znova začno iskati novega mesijo – odrešitelja. Barack Obama je tukaj po začetnem navdušenju vsekakor dokaj mlačno izzvenel. V svoji uglajeni in vsepovezovalni retoriki se mu ni uspelo dovolj uglasiti na duha svojega naroda, predvsem na del naroda, ki je potisnjen na obrobje in se čuti zapostavljenega ter neuslišanega.

Kako pa je pravzaprav uspelo dobiti volitve Donaldu Trumpu in kje se skriva njegova karizma? Kaj si lahko od njega obetamo? Najprej si oglejmo nekoliko njegov osebnostni profil.

Vzhajajoče znamenje – ascendent v rojstni karti Donalda Trumpa je znamenje Leva, hkrati v povsem eksaktnem sekstilu z Jupitrom, v znamenju Leva pa se nahaja tudi Mars v 1. hiši. To vsekakor kaže na močno samoiniciativno prezenco in samozavestno začetno vstopanje v življenjske situacije, hkrati pa tudi na možnost nepremišljenega, impulzivnega odzivanja in na agresivno in egocentrično uveljavljanje sebe. Je pa ascendent predvsem »lupina« človeka in njegovo resnično bistvo se skriva »v notranjosti rojstne karte«. Konfiguracija ascendenta je tako nekonfliktna (ego-sintona) in takšne astrološke konfiguracije lahko posameznika zavedejo v precejšnjo nerazvojno zaslepljenost s svojim subjektivnim doživljanjem, v kolikor v rojstni karti ni zadosti drugih konfliktnih  ali težjih astroloških konfiguracij. No, Donald Trump jih ima, kar je zanj dobro.

Močno je poudarjena os 5. in 11. hiše, s Soncem v Dvojčkih, Luno v Strelcu, dodano severno in južno Lunino zanko ter Uranom. Trump je bil tako rojen v času polne Lune, njegova usoda pa je močno zaznamovana tudi z dinamiko Luninih zank. Polna Luna ali opozicija med Soncem in Luno vsekakor dodaja potencial objektivizacije, to je kapacitete postaviti se v kožo drugega ali pa videti samega sebe kot zunanji opazovalec. Če lahko verjamemo Melaniji Trump, da je njen mož izvrsten pogajalec, potem mu ravno tovrstna opozicija med Soncem in Luno lahko precej pomaga pri uspešnem sklepanju kompromisov in preseganju egocentrizma ascendenta in 1. hiše. Dodaten dejavnik razgradnje samopomembnosti pa je vsekakor tudi konjunkcija Venere in Saturna v Raku v 12. hiši, v Raku v 11. hiši pa se nahaja tudi Merkur. Donald Trump ima tako kar nekaj »vode« v svoji rojstni karti in znamenje Raka ni najbolj hvaležno za moške, ki se želijo pokazati kot močni. A hkrati je tak potencial Rakovih kvalitet zanj izreden plus in vsekakor ogromno doprinese k njegovi karizmi. Rak je namreč arhetipsko materinski, spontan, čustven, občutljiv, ljudski, topel, skrben, a tudi otročji. V kolektivnih hišah (11. in 12.) pomaga, da se človek intuitivno zelo spontano uglasi z ljudskimi in domovinskimi hrepenenji množic in postane tako »mama« lačnega naroda. Donald Trump ima vsekakor kapaciteto, da prepozna »lakoto« svojega naroda, v kolikor pa bo nanjo ustrezno odreagiral je odvisno od njegovih moralnih kvalitet in siceršnjih sposobnosti, ki pa jih iz rojstne karte kot take ni moč razbrati. V tem kontekstu pa mu lahko širina, radovednost in okretnost Dvojčka in Strelca vsekakor pomagata.

Da je Donald Trump nepremičninski mogotec se v rojstni karti lepo odraža v povsem eksaktnem kvintilu med Neptunom v Tehtnici v 2. hiši in Saturnom v Raku v 12. hiši, poleg tega se MC (vrh neba) nahaja v znamenju Bika, zraven pa lahko zagotovo kaj doprinese še »lačna« Luna v Strelcu in Venera s Saturnom v Raku. Aspekt kvintila med Neptunom in Saturnom je poleg Jupitra v sekstilu na ascendent najeksaktnejši aspekt v rojstni karti Trumpa in s tem se potrjuje teza o velikem pomenu zelo eksaktnih aspektov, četudi to niso aspekti prvega reda.

Če pogledamo na rojstno karto še bolj iz psihološkega in psihodinamskega vidika se nam odstrejo nove razsežnosti Donalda Trumpa. Pri tem je seveda nepogrešljivo opazovanje njegovega vedenja in analiziranje njegovih izjav, saj iz rojstne karte kot take vsega opaženega ni moč zaznati; je pa rojstna karta dober pripomoček, ki opaženo potrdi, izkristalizira in pojasni. Donald Trump mi je fascinanten in zanimiv, ker je po mojem mnenju redek primer dokaj čiste histerične strukture osebnosti (iz učbenika!), ki jo lahko opazuješ v živo. Za tovrstno strukturo osebnosti je značilno, da pride pri njej do razvojnih zapletov v času Ojdipovega kompleksa, to je, ko otrok začne preverjati ali je kaj vreden pri staršu nasprotnega spola in ko preko rivalitete s staršem istega spola razrešuje svojo spolno identiteto. Če tukaj naleti na zavračanje in razvrednotenje, bo kasneje vztrajno iskal potrditev in opaženost svoje (spolne) vrednosti in identitete, kar pa lahko vodi v pozornost vzbujajoče vedenje in nastopaštvo. Za Donalda Trumpa se mi tako zdi, da s svojim bahaštvom vztrajno preverja »če je vreden greha« in išče potrdilo, da je temu tako. Ni pa histerična problematika kot samostojna kakšna hujša motnja osebnosti, za to morajo biti pridruženi še bolj drastični razvojni deficiti, ki pa jih pri Donaldu Trumpu trenutno ne opažam. Kljub nastopaškemu vedenju imam močan občutek, da je v svoji ljubezni in naklonjenosti Melaniji iskren in predan, torej sposoben zadovoljivo kvalitetnega intimnega odnosa. Deluje mi tudi dokaj pristen in avtentičen.

Histerično strukturo osebnosti lepo potrdi Trumpov horoskop. Os 5. in 11. hiše kaže na konflikt med konjunkcijo Lune z južno Lunino zanko (ki indicira odpoved potrebam materinske potrditve lastne (spolne) identitete) in 11. hišo, kjer Sonce kompenzira svoj primanjkljaj z »bleščanjem« v soju naklonjenega ljudstva. Še bolj na odpoved ljubezni in vrednostni potrditvi kaže precej ranjena Venera v konjunkciji s Saturnom v Raku v 12. hiši. Trump se v tem delu sebe zagotovo počuti osamljenega, odpadniškega in precej nepopularnega, zato se tudi zmore poistovetiti z delom naroda, ki je spregledan, žrtvovan in pozabljen. K sreči mu ascendent v Levu skupaj z Marsom v Levu v 1. hiši pomaga dokaj nekonfliktno kompenzirati te primanjkljaje; mnogo težje bi zanj namreč bilo, če bi imel npr. Marsa v 7. hiši in ascendent v Raku. S tega zornega kota je tako lažje razumeti Trumpovo nastopaško in občasno tudi žaljivo in otročje vedenje, saj se na ta način tudi brani pred doživljanjem konfliktne 11. in ranjene 12. hiše.  Da je odpadnik je dobro razvidno iz tega, kako ga del naroda na noben način ne prenese in ga tudi viktimizira. Tragika tovrstnih položajev planetov v 12. hiši je, da so njihovi nosilci lahko tudi neupravičeno grešni kozli in žrtvena jagnja za nerazrešeno in nenevtralizirano kolektivno patologijo. Da se narod očisti je včasih namreč potrebno tudi koga žrtvovati. Ker danes ni več dovoljeno sežigati čarovnic, ti mehanizmi kolektivnega očiščenja lahko potekajo bolj subtilno. Je pa človekova ranjenost in žrtvovanost dobra podlaga, da razvije globljo empatijo, zato je za velikega voditelja kvečjemu dobro, da sam izkusi in izkuša to kar skuša odrešiti ljudstva.

Po drugi strani rojstna karta Donalda Trumpa kaže, da je v mnogih pogledih vsekakor »rojen pod srečno zvezdo« in da mu je usojena določena kolektivna vloga, ki jo mora odigrati. Poudarjena os 5. in 11. hiše, s konjunkcijo Sonca, Severne Lunine zanke in Urana v 11. hiši (ki jih trigonira tudi Jupiter v 3. hiši) ter konjunkcijo Venere in Saturna v 12. hiši so pomenljivi indikatorji, a kažejo tudi na dvoreznost njegove kolektivne vloge – na vlogo upornika in odpadnika ter glasnika in odrešitelja hkrati. Konjunkcija Sonca s severno Lunino zanko in Uranom v 11. hiši je vsekakor poseben dar naklonjene usode, ki se mora odigrati kot velik, a tudi škandalozen uspeh na odru narodovega gledališča, saj s seboj prinaša uporniški duh in nepredvidljivost Urana. Vprašanje je samo kdaj je ta konfiguracija astrološko »aktivirana« in bila je pred kratkim oz. je še prav zdaj, zato me čudi, da so nekateri astrologi tako suvereno napovedovali zmago Trumpove tekmice Hillary Clinton (za katero niti rojstna ura ni natančno znana). Pa poglejmo kaj kaže časovna razvojna dinamika Trumpove rojstne karte.

V času njegove izvolitve je tranzitni Uran v 9. hiši prehajal v sekstil z rojstno severno Lunino zanko in nato stacionaren ostal eksaktno aspektiran na Lunino zanko na tem mestu cel mesec (v decembru in januarju)! Obenem je progresirana severna Lunina zanka skoraj eksaktno konjunktirala rojstni Uran, progresirana Luna pa rojstno Venero, nekoliko podpore pa je nudil tudi progresirani Jupiter v 3. hiši v trigonu na stelij v 11. hiši, ki ga je nekoliko kasneje podprl še prehod tranzitnega Jupitra (v času inavguracije). Gre torej za časovno sovpadanje več pomembnih astroloških vplivov, ki sami kot taki ne bi imeli tako izrazitega vpliva, če bi delovali posamično. Simbolno gre torej v času Trumpove izvolitve za močno poudarjeno temo severne Lunine zanke in pa Urana, ki jima prinaša srečo Jupiter. V astrologiji ima os Luninih zank kot vemo zelo močan karmični in dharmični (naravnost usodni) pomen, severno Lunino zanko na vrhu neba pa povezujemo z ugodnimi priložnostmi in dharmičnim poslanstvom na polju javnega in kolektivnega. Aktivacija Urana na tem mestu pa vsekakor kaže na možnost nenadnih sprememb in nepričakovanih izidov, ki šokirajo in presenetijo in ravno to se je zgodilo pri nedavnih ameriških volitvah.

Kako sedaj naprej? Ali se naj Trumpa bojimo? Je res nevaren rasist, šovinist in zagovornik kratenja človekovih pravic?

Moram reči, da me vendarle nekoliko čudi vsa ta množična kolektivna agonija dela Američanov proti Trumpu in se ob tem sprašujem ali gre v tem primeru res samo za tolikšno spornost Trumpa kot takega ali pa še za kaj drugega, kar se dogaja »pod površino«. Zanimiva mi je ob tem tudi izjava Bogomira Ferfile nedavno v medijih, da Obama ni nikoli sklepal kompromisov, da Trump pa jih. Od kje takšno nasprotno videnje istega človeka?  Sama se v svojem presojanju ljudi in situacij zato najraje obrnem na analizo horoskopov, ki mi pomagajo videti koliko je moje spontano videnje in presojanje objektivno, koliko pa plod mojih projekcij in fantazij.

Ob fenomenu Trumpa mi močno prihaja v ospredje pozornosti njegova zasedenost 12. hiše, ki velja v astrologiji upravičeno za zelo izzivalno in zahtevno kar se tiče posameznikovega razvoja. Veliko strank, ki pridejo k meni po pomoč se namreč ukvarja v svojem življenju s težkimi izzivi 12. hiše. Trump se mi zato zdi v nekem delu sebe zagotovo žrtev pobesnele množice, ki išče in tudi najde krivca, na katerem lahko izpelje svoj ritual očiščenja. Navidezno demokratična, uglajena, priviligirana in izobražena ameriška elita tako hitro lahko najde sovražnika v pobalinskemu in nekultiviranemu nastopaču, ki pa ima to napako, da se ne zna lepo vesti in da se ne pusti ujeti v njihove vajeti in voditi po njihovih predstavah. Ego sofisticiranih množic je še vedno ego, čeprav zakamufliran v retoriko civiliziranosti, kultiviranosti in naprednosti. Vsak ki je samosvoj drugačen, nepodkupljiv in inteligenten takšnemu ego ni prav nič povšeči, zato je skrajno nezaželen. Takšen ego nadvse ceni ustrezno obnašanje in lepe (iluzorne) ideje, povsem pa spregleda dejansko realnost življenja, ki zahteva najprej modrost odzivanja, še najmanj pa zgolj lepo prazno govoričenje. Nedavna ameriška in še aktualna evropska politika se namreč utaplja v tovrstnih »speglanih« politikih, ki pa so povsem zapozneli in neučinkoviti  v spopadanju z realnimi izzivi časa. Drugačna, spontana, samosvoja in nepredvidljiva oseba tako uglajeni ego zelo plaši in izziva. Ta se namreč ob takšni osebnosti nezavedno spomni na svojo izgubljeno avtentičnost, ki jo je žrtvoval, da je ostal del množice.

Ne trdim, da je Trump popolnoma nedolžna žrtev, povsem aktualizirana osebnost in da sam nima nobenega razvojne naloge. Zagotovo se tudi sam razvija v kontekstu svoje kolektivne vloge in zanimivo bo videti kako jo bo odigral. Trdim pa, da tudi če je drugačen, si zasluži svojo priložnost. Bil je namreč izvoljen na demokratičnih volitvah in v njem so v tem zgodovinskem trenutku vsaj navidezno dobili glas tisti manj uglajeni in preprosti ljudje, ki so bili dolgo časa preslišani. Ali bo zares udejanjil svoje obljube in na kakšen način, bo pokazal čas. V kolikor bo sam sledil svojemu egu in preslišal glas svojega avtentičnega jaza bo njegova retorika izzvenela v prazno; v kolikor pa bo neuklonljivo sledil višji modrosti in pameti lahko opravi veliko koristno žrtev za svoj narod. Kot kažejo astrološki razvojni indikatorji se bo ravno okoli žrtvovanja za narod (tema 12. hiše) v prihodnjih letih najbolj odvijala Trumpova predsedniška zgodba. Pa srečno Amerika in svet!